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The following questions relate to your 2023-2025 WMP submission. 

QUESTION 005 

a) If PG&E retires from service an asset that has not been fully depreciated, does it 
remove the remaining undepreciated value of the asset from its rate base?  

b) How does PG&E determine the remaining undepreciated value of an asset at the 
time the asset is retired from service? 

c) Please describe any scenario in which PG&E would retire from service an asset that 
has not been fully depreciated, but would keep the remaining undepreciated value 
of the asset in its rate base. 

ANSWER 005 

a) The premise of this question is incorrect. PG&E follows group depreciation and 
retirement accounting, as established by the CPUC, FERC, and the National 
Association of Regulatory Utility Commissioners (NARUC). Group depreciation 
accounting refers to the well-established regulatory accounting method for large 
groups of homogenous assets. The premise of group depreciation accounting 
principles (which may be referred to as “mass asset accounting” or “group 
depreciation”) is that assets retired are deemed fully depreciated at the time of their 
retirement, and hence their value in rate base going forward is zero. As such, there 
is no undepreciated value of WMP assets retired. PG&E follows group depreciation 
practices, which are based on the average service life of elements of plant and 
equipment. The average age takes into account the ages of assets whenever they 
retire (are removed from service) and computes the average. The average itself is a 
recognition that some retirements occur before the average service life and others 
after.  

PG&E complies with the requirements of the FERC Code of Federal Regulations 
(CFR) Uniform System of Accounts when retiring assets. Title18, Part 101 of the 
CFR states in its Electric Plant Instruction, section 10(B)(2), that when depreciable 
plant is retired, the book cost of the unit retired is credited to the plant account and 
debited to the accumulated provision for depreciation. Thus there is no change in 
rate base when plant is retired. 
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The Commission’s Standard Practice U-4, Determination of Straight-Line 
Remaining Life Depreciation Accruals (SP U-4), dated January 3, 1961, provides 
the same accounting treatment for retirements. (SP U-4, p. 5, Ch.1, § 4.) 

Authorized depreciation expense is calculated with the understanding that 
unrecovered depreciation expense due to earlier retirements is made up by 
depreciation expense on other units which outlive the average service life of an 
account. As later explained in the Commission’s SP U-4:  

In group accounting all units having like mortality characteristics or all 
units of an account are considered together. Accruals for the group are 
based on composite or weighted average values of salvage and service 
life expectancy. The resulting values are applied to the surviving plant 
balances each year or each accounting period. A deficiency due to early 
retirement of a particular unit is made up through greater accruals on a 
unit which outlives the average. (SP U-4, p. 10, Ch. 3, § 6(b).) 

As described by NARUC in their Public Utility Depreciation Practices, dated August 
1996: 

The group plan of depreciation accounting is particularly adaptable to utility 
property. Rather than depreciating each item by itself (unit depreciation) or 
depreciating one single group containing all utility plant, a group contains 
homogenous units of plant which are alike in character, used in the same 
manner throughout the utility’s service territory, and operated under the same 
general conditions. (NARUC, p. 19.) 

Of course, there will be different lives for individual units within groups…Some 
poles will be retired [due to] storms or automobile accidents. Some will decay, 
[and] some will be displaced due to road relocations and some will be retired 
because of underground replacements. However, they are combined in the 
same group because they are homogenous units. (NARUC, p. 19.) 

NARUC explains that upon retirement of an asset from the group, the cost of the 
asset is debited to the accumulated depreciation account and credited to the asset 
account. Under group depreciation, since the accumulated depreciation relates to 
the entire group rather than to specific assets within the group, no gain on loss is 
recognized. (NARUC, p. 49.) 

b) Please see the response to Question 005, Subpart (a). When an asset is retired 
from service, it is deemed fully depreciated. 

c) Please see the response to Question 005, Subpart (a). When an asset is retired 
from service, it is deemed fully depreciated. 

 


